Tornen les excavacions arqueològiques a la cova de Coro Trasito

La cova de Coro Trasito és un dels jaciments prehistòrics actualment en curs d’excavació a major altitud de la Península Ibèrica, amb restes d’ocupacions humanes de l’Edat del Bronze i del Neolític antic.

Les dades que proporciona plantegen interrogants sobre aspectes tradicionalment assumits sobre la vida humana prehistòrica a les zones de muntanya del sud d’Europa.

Les excavacions arqueològiques han iniciat aquest dilluns 6 de juny i duraran fins al dissabte 25 de juny.

Aquest dilluns ha començat una nova campanya d’excavacions arqueològiques a la cova de Coro Trasito, al poble de Tella (Tella-Sense), a la comarca aragonesa de Sobrarbe. El jaciment se situa a 1600 m. d’altitud, a tocar del límit oriental del Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido. Consisteix en una cova de més de 300 m2 situada a escassos metres de la Cueva del Oso. Els anys 80 del segle passat diversos espeleòlegs hi van localitzar restes arqueològiques. El 2011 l’arqueòleg Javier Rey Lanaspa (del Departamento de Educación, Cultura y Deporte del Govierno deAragón) hi va realitzar una primera intervenció, actuació que va tenir continuació l’any 2013 amb el mateix Javier Rey juntament amb Ignacio Clemente (CSIC) i Ermengol Gassiot (UAB). Des de llavors cada any es realitza una campanya d’excavació al jaciment.

Els estudis en curs han confirmat l’enorme potencial de la cova de Coro Trasito, que va ser habitada des de fa 7300 anys fins, com a mínim, fa 6600 anys. Després d’un període de desocupació, uns 3400 anys enrere va tornar a ser ocupada durant una època més breu. Fruit d’aquesta utilització de la cova, es conserva un potent registre sedimentari amb unes excel·lents condicions de preservació. Aquest fet ha permès recuperar una gran varietat de materials arqueològics. Fins a la data el seu estudi ha permès constatar l’existència d’unes pràctiques agrícoles consolidades fa 7300-7100 anys, indicant que ja en una data molt antiga del Neolític peninsular els Pirineus axials van albergar cultius de blat i ordi. En aquesta època els habitants del jaciment van practicar també una ramaderia d’ovelles, bòvids i porcs, una dada que contrasta amb el patró tradicional ramader dels últims segles al Pirineu aragonès.

La campanya d’aquest any permetrà avançar en l’excavació en extensió de les ocupacions neolítiques més recents, de més de 6000 anys d’antiguitat. En paral·lel s’estan duent a terme prospeccions arqueològiques de superfície al voltant de Coro Trasito, que porten a documentar jaciments inèdits fins ara. Ambdues activitats compten amb la participació d’estudiants del grau d’arqueologia de la UAB, tutoritzats pel professor David Rodríguez. En les excavacions participen, a més, voluntaris del programa “Excava amb el Geoparque del Sobrarbe”. Els treballs es realitzen gràcies al suport econòmic i logístic de la Comarca del Sobrarbe, l’ajuntament de Tella-Sin, el Ministeri de Cultura, el Ministeri d’Economia i Competitivitat, el Govern d’Aragó i la Universitat Autònoma de Barcelona.

Coro Trasito

Entrada de la Cova de Coro Trasito

Coro Trasito_excavacions

Excavacions arqueològiques a Coro Trasito

materials lítics Coro Trasito

Materials lítics procedents de Coro Trasito

Monolit

Documentació de vestigis arqueològics a l’àrea de Coro Trasito

 

 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s