Publicats els primers resultats de la xarxa DEPART.

L’any 2014 naixia la xarxa DEPART (Dinàmiques dels Espais Pirinencs d’Altitud) formada per investigadors d’equips de recerca francesos, andorrans i de l’Estat espanyol amb una extensa experiència en recerca arqueològica a zones elevades dels Pirineus. La finalitat de la iniciativa, finançada inicialment  en el marc de la Comunitat de Treball dels Pirineus (anys 2014 i 2015) i mitjançat recursos propis dels diferents equips, era posar en comú les metodologies i els diferents corpus de dades generats pels diversos equips al llarg dels darrers 15 o 20 anys de recerca sobre les pràctiques ramaderes en alçada al llarg del temps. Al llarg de diversos tallers i seminaris  de debat i confrontació de dades, amb la participació d’arqueòlegs/es, historiadors/es, experts en sistemes d’informació geogràfica, etc., s’ha configurat un primer marc transpirinenc per a la modelització de les pràctiques pecuàries al llarg del temps a la serralada, i la seva incidència en els patrons d’ocupació humana.  D’aquí n’ha resultat una primera geobase de dades que cerca agrupar, en un únic suport consultable, les dades de restes arqueològiques documentades pels diferents equips i relacionades amb l’explotació ramadera i transhumant dels Pirineus.

portada

Una primera publicació presenta els resultats d’aquest projecte de col·laboració internacional que encara es troba en actiu. Es pot consultar en el següent enllaç:

Le Couédic, M.; Rendu, C.; Garcia, D.; Gassiot, E.; Calastrenc, C.; Clemente, I.; Fortó, A.; Guillot, F.; Nunes.; Pujol, F.; Rey, J.; Contamine, T.; Mazzucco, N.; Obea, L.; Quesada, M.; Rodríguez, D. 2016. “Comparer et modéliser les sites, les territoires et les systèmes pastoraux pyrénéens dans la diachronie: présentation et premiers résultats du project collaboratif “Dynamiques des Esapeces Pyréneens d’Altitude”(Départ)”. A: Debofle, P. & Sánchez, J. C. (eds) Pays Pyréneens et environnement. Bagnères-de-Bigorre: Fédération historique de Midi-Pyrénées, Société Ramond. 321-338 (ISBN: 978-2-9523824-5-8)

Aquesta entrada ha esta publicada en Publicacions, Recerca. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s