La prehistòria dels Pirineus a la revista Munibe

Des de la setmana passada ja és accessible on-line el volum 67 de la revista Munibe. Antropologia-Arkeologia que recull una bona part de les comunicacions presentades a la sessió titulada The management of resources and territories in the Pyrenees from the earliest human occupation to the end of the Protohistory del  XVII Congrés de la Union Internationale des Sciences Préhistoriques et Protohistoriques (UISPP) celebrat a Burgos l’any 2014. Aquesta sessió va ser una de les dues organitzades des de la Comissió de la manteixa UISPP Human occupations in mountain environments, organitzada per Xavier Manfgado (Universitat de Barcelona), Ignacio Clemente (Institució Milà i Fontanals, Consejo Superior de Investigaciones Científicas) i Ermengol Gassiot (Universitat Autònoma de Barcelona).

Dels 12 capítols que conformen la part del volum dedicada a l’arqueologia pirinenca, 8 tracten de jaciments i problemàtiques del paleolític, mentre la resta es consagren a contexts holocènics, principalment d’època neolítica. A banda d’una aproximació a les darreres dades arqueològiques dels dos vessants de la serralada, els treballs presentats permeten també disposar d’una bona imatge de conjunt de l’aplicació de les darreres innovacions metodològiques de la disciplina a jaciments de muntanya. Tot el volum és accessible en aquest enllaç: Munibe, volum 67 (2016) .

Imatge de l'Abric del Portarró, un dels jaciments amb ocupacions de finals del Neolític

Imatge de l’Abric del Portarró, un dels jaciments amb ocupacions de finals del Neolític

El Grup d’Arqueologia d’Alta Muntanya presentem en aquest volum dos treballs diferents. El primer presenta els resultats de pràcticament 15 anys de recerca arqueològica al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Una recerca que ha permès documentar prop de 350 jaciments inèdits mitjançant prospeccions arqueològiques de superfície i excavar tres jaciments amb ocupacions prehistòriques. L’article detalla una seqüència d’ocupació que inicia fa més de 10.000 anys i que amb petites interrupcions s’estén al llarg de tota la prehistòria (i fins època contemporània). Igualment avança alguns dels impactes a l’entorn d’aquest procés d’ocupació de l’alta muntanya, especialment en la construcció de paisatges pastorals. Podeu descarregar-lo en format PDF en el següent enllaç:

Rodríguez Antón, David; Gassiot Balbè, Ermengol; Mazzucco, Niccoló; Clemente Conte, Ignacio; Obea Gómez, Laura; Garcia Casas, David. 2016. “Del medio natural al paisaje social: la construcción de los paisajes pastorales. Ocupación de las zonas de alta montaña en los Pirineos centrales de Cataluña desde el Mesolítico a la Edad del Bronce (c. 9000-1000 cal ANE)”. Munibe. Antropologia-Arkeologia, 67: 325-337 (https://doi.org/10.21630/maa.2016.67.mis11)

El segon treball planteja, a partir de dades faunístiques, carpològiques i dels materials lítics de diversos jaciments pirinencs de la primera meitat del Neolític, una discussió sobre les formes de vida dels primers grups agropastorals que van poblar la serrelada. Detalla també que a les cotes més altes l’establiment d’aquestes poblacions agropastorals va ser un procés lent i gradual. Malgrat que la seva presència ja es constata a inicis del Vè Mil·lenni calANE, la seva consolidació i intensificació definitiva es produeix pels volts del 3.000 calANE. Podeu descarregar-lo en format PDF en el següent enllaç:

Mazzucco, Niccoló; Gassiot Balbè, Ermengol; Clemente Conte, Ignacio; Rodríguez Antón, David. 2016. “Ocupaciones de montaña en el marco de los primeros grupos agro-pastorales del Pirineo Central en el VI-V milenio cal ANE: una perspectiva paleoeconómica”. Munibe, Antropologia-Arkeologia, 67: 339-348 (https://doi.org/10.21630/maa.2016.67.mis09)

Aquesta entrada ha esta publicada en Novetats, Publicacions. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s