Finalitza l’excavació de l’Abric d’Obagues de Ratera

Aquest cap de setmana finalitza l’excavació de l’Abric d’Obagues de Ratera per part del Grup d’Arqueologia d’Alta Muntanya de la UAB-CSIC. Després de tres anys de campanyes arqueològiques  es donarà per finalitzada l’excavació del jaciment situat a la vall de les Obagues de Ratera, al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Espot. Durant aquests tres anys s’ha aconseguit excavar la totalitat dels nivells arqueològics de l’abric amb uns resultats més que prometedors.

Les campanyes dels anys 2015 i 2016 van permetre documentar una àmplia seqüència d’ocupació de la cavitat que abasta més de 3600 anys, des de mitjans del segon mil·lenni abans de la nostra era (ANE)  fins al segle XX. Entre aquestes ocupacions de l’abric al llarg d’aquests centenars d’anys, és recurrent la construcció d’estructures per cobrir i arranjar l’espai interior de la balma, com sòcols o paravents  de pedra tancats amb altres materials peribles, com podria ser la fusta, que serviren com a paret exterior de la petita balma.

La campanya d’excavacions arqueològiques del 2017 però, ha donat fruits també sorprenents.  Enguany, s’han pogut documentar diferents nivells inferiors i, per tant, més antics al segon mil·lenni ANE. La seva antiguitat possiblement és superior als 4800 anys. Entre aquests, hi destaquen nivells amb murs d’arranjament, fogars i abundant material, com ara ganivets de sílex, puntes de fletxa o restes de treball sobre matèries lítiques, material exogen al territori, algunes de les quals provinents de centenars de kilòmetres de distància.

Encara resten per realitzar les analítiques dels materials recuperats, com ara les anàlisis de carboni 14, les anàlisis del material lític, ceràmic, sedimentològic, etc. Tot i així, la importància d’aquest jaciment arqueològic sembla ser inqüestionable a raó dels resultats obtinguts fins el moment, el qual aportarà valuoses dades al voltant de l’ocupació i l’explotació dels medis d’alta muntanya durant la prehistòria, especialment durant les èpoques que es coneixen com a neolític i edat del bronze i del ferro.

Les excavacions a l’Abric d’Obagues de Ratera s’insereixen dins la recerca arqueològica que, de manera ininterrompuda des de l’any 2004, el GAAM duu a terme a l’interior del Parc Nacional. La campanya actual s’insereix dins de diversos projectes de recerca I+D així com de la participació del propi Parc.

DSCN75322.JPG

IMGP4152.JPG

IMGP4342.JPG

 

 

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s