L’inici de les ocupacions humanes als Pirineus. Assentaments humans i mobilitat entre el 18.000 calANE i el 2.000 calANE

Una nova publicació del Grup d’Arqueologia d’Alta Muntanya

La recerca arqueològica als Pirineus avança ràpidament. Amb certa velocitat, les publicacions van quedant superades per noves troballes i nous treballs. Els darrers anys diverses investigacions al vessant sud de la serralada han permès documentar i estudiar un nombre considerable de jaciments arqueològics prehistòrics, que han modificat de manera molt acusada les imatges que els i les arqueòlogues teníem fa tot jut 20 o 15 anys de les fases més antigues de la presència humana a les zones altes de la serralada.

L’esmentada publicació suposa un dels primers treballs de síntesi amb les dades més actuals sobre la presencia humana als Pirineus a finals del Plistocè i, especialment, la primera meitat de l’Holocè. A banda de constatar l’existència de jaciments d’època mesolítica en zones molt elevades, per sobre els 2.300 m., la publicació presenta un procés de neolitització ràpid d’alçades mitjanes i fons de vall per sota els 2.000 m. Igualment identifica i situa entorn el 3.300 calANE el procés d’ocupació i transformació dels espais per sota aquestes altitud.

El treball és un dels capítols del llibre editat per J. Catalán, J. M. Ninot i M. Aniz (dirs.) , High Mountain Conservation in a Changing World editat per Springer i que recull treballs científics diversos d’última actualitat que permeten obtenir una perspectiva àmplia i multidisciplinar de les muntanyes, el seu passat i el seu present.

Figura 1_mapa

Aquí us podeu descarregar l’article en PDF:

Gassiot, E.; Mazzuco, N.; Clemente, I.; Rodríguez-Antón, D.; Obea, L.; Quesada, M.; Díaz, S. (2017). “The beggining of high mountain occupations in the Pyrenees. Human settlements and mobility from 10,500 cal BP to 4500 cal BP”. A: Catalán, J; Ninot, J; Aniz, M (eds.) The High Mountain in a changing world: challenges for conservation. Springer, pp. 75-105.

Per accedir al llibre sencer, seguiu aquest enllaç.

 

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Novetats, Publicacions, Recerca. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a L’inici de les ocupacions humanes als Pirineus. Assentaments humans i mobilitat entre el 18.000 calANE i el 2.000 calANE

  1. Marta Garriga Finestà ha dit:

    Bona feina

    M'agrada

  2. Marta Garriga GINESTÀ ha dit:

    Bona feina. Un plaer assistir al curs de l’Evolució del paisatge de ‘UAB i organitzat per l’ICE, estiu 2017, on en Ermengol Gassiot va der una sessió d’arqueologia de muntanya. FANTÀSTIC.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s