PROJECTES

Cims, prats, ramats i persones. L’explotació de l’alta muntanya del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici al llarg de l’Holocè (ref. 2014/100871)

Convocatòria i entitat: Projectes Quadriennals de Recerca en Matèria d’Arqueologia i Paleontologia, Departament de Cultura (Generalitat de Catalunya).

Durada: 2014-2017

Breu sinopsi: El projecte persegueix poder caracteritzar amb més detall un dels períodes cronològics que han despertat més interès en la seqüència arqueològica documentada al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici: el període comprés entre el 3.300 i 2.300 calANE. Durant la segona meitat del neolític es documenten un nombre considerable d’indrets amb indicis de presència humana, tant en petits abrics com a l’aire lliure. La finalitat genèrica del projecte de recerca és aprofundir en la comprensió d’aquest període, des del procés d’expansió del poblament i el seu funcionament en relació les pastures d’alçada com el seu final abrupte entre el 2400 i 2300 calANE. Per això planteja l’excavació dels jaciments d’Obagues de Ratera (Espot) i la Coma d’Espòs (Torre de Capdella).

Participants: D. Garcia, D. Rodríguez E. Gassiot, I. Clemente, L. Obea, N. Mazzucco (Grup d’Arqueologia de l’Alta Muntanya, UAB i IMF-CSIC), A. Pèlachs, J. M. Soriano, R. Cunill i R. Pérez (Grup de Recerca en Àrees de Muntanya i Paisatge,UAB) i J. Catalán (Grup d’Ecologia dels Canvis Ambientals, CREAF‐CSIC).


DEPART Dinàmiques dels Espais Pirinencs d’Altitud. Un SIG del patrimoni arqueològic i la modelització dels territoris pastorals (ref. 2013CTP00032 )

Convocatòria i entitat: Convocatòria d’Ajuts accions de cooperació en el marc de la Comunitat de Treball dels Pirineus per a l’any 2013 (CTP-DGR), AGAUR, Generalitat de Catalunya.

Durada: 2014-2015

Breu sinopsi: La xarxa DEPART persegueix la creació d’una geobase de dades dels vestigis arqueològics vinculats a la ramaderia d’alçada de les dues vessants dels Pirineus. Pretén, en aquest sentit, homogenitzar un corpus empíric que ha experimentat un important creixement quantitatiu els darrers anys. Per aquesta fi, integra els principals equips de recerca en arqueologia d’espais ramaders als estats francés, espanyiol i al Principat d’Andorra. Alhora, aquesta plataforma de dades compartida, d’accés obert per a altres ibnvestigadors/es, ha de facilitar l’anàlisi comparativa de territoris ramaders.

Equips i institucions participants: Grup d’Arqueologia de l’Alta Muntanya, UAB i IMF-CSIC, Ecomuseu d’Esterri d’Àneu (Catalunya), Grup de recerca FRAMESPA, Université Toulouse II Jean Jaurés, Grup de recerca TRACES, Université Toulouse II Jean Jaurés (Ariège), Grup de recerca IRAA, Université de Pau et des Pays de l’Adour, Grup de recerca ITEM, Université de Pau et des Pays de l’Adour (Aquitaine), Patrimoni Cultural. Àrea de Protecció del Patrimoni Immoble (Principat d’Andorra).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s