PIRINEUS CATALANS

Des del 2001, el GAAM hem treballat abastament a zones altes del Pallars Sobirà, principalment dins l’actual Parc Natural de l’Alt Pirineu. A partir de l’any 2004 la recerca s’intensifica en una de les zones més abruptes dels Pirineus catalans, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Per diverses raons, a partir d’aquesta data l’activitat del GAAM a Catalunya s’acabarà centrant al Parc Nacional.

Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

mapa PNAESM

Localització i mapa del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. En groc, els jaciments arqueològics documentats a desembre de 2014.

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici cobreix una extensió de prop de 70.000 Ha. considerant la seva àrea nuclear i perifèrica. Es localitza a l’extrem oriental del batòlit granític de la Maladeta, entre les capçaleres de les conques de les Nogueres Pallaresa i Ribagorçana i la Garona. La major part de la superfície del Parc es localitza per sobre els 2.000 m. d’altitud, amb els cims més alts tot just franquejant els 3.000 m.

Desprès d’actuacions puntuals l’any 2001, la recerca arqueològica al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici va començar l’any 2004, amb recolzament directe del propi Parc. Des d’aquella data i fins a l’actualitat hem dut a terme 8 campanyes de prospecció arqueològica de superfície, nombrosos aixecaments topogràfics acurats de diferents jaciments i l’excavació en extensió dels jaciments de l’Abric de l’Estany de la Coveta I, la Cova del Sardo i l’Abric d’Obagues de Ratera (aquest darrer en curs actualment). A banda de les actuacions de camp i les anàlisis que se’n deriven de laboratori, des del GAAM estem elaborant una geobase de dades de la totalitat dels vestigis identificats al Parc, que a data d’avui consisteixen en 346 jaciments: assentaments ramaders, cavitats, túmuls, gravats, explotacions metal·lúrgiques, etc, que abasten una seqüència de més de 9.000 anys.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s