Nova publicació sobre les ocupacions de l’alta muntanya pirinenca a l’inici del Neolític

Poc a poc el coneixement arqueològic de l’alta muntanya es va consolidant en el temps. Ara li arriba el torn a l’inici del Neolític al vessant sud dels Pirineus centrals. Les recerques arqueològiques efectuades des de l’any 2006 al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (Lleida) i des de l’any 2011 a la Comarca de Sobrarbe (Huesca), han generat un important volum d’informació inèdita que han permès situar les zones de mitja i alta muntanya de l’interior de la serralada en el mapa del Neolític europeu. Així, un àrea que fa tot just pocs anys es veia com un espai erm en termes arqueològics, ara disposa d’un volum dades arqueològiques que permet començar a apuntar com va ser l’inici del procés d’establiment de les primeres pràctiques agrícoles i ramaderes ara fa més de 7000 anys. Jaciments com la Balma Margineda, coneguts i excavats el darrer quart del s. XX, han deixat de ser una anècdota a l’alt Pirineu i actualment formen part d’un mapa molt més extens de les ocupacions humanes a finals del Mesolític i inicis del Neolític.

Junt a l’excavació de la Cova de Els Trocs per part del Dr. Manuel Rojo i el seu equip, el Grup d’Arqueologia de l’Alta Muntanya (GAAM) de la UAB-CSIC ha contribuït de forma molt rellevant en l’actual desenvolupament del coneixement de les ocupacions humanes a les zones de mitja i alta muntanya dels Pirineus a inicis de l’Holocè, període en el que els darrers grups de caçadors-recol·lectors van deixar pas a les primeres comunitats agroramaderes. Aquest canvi de perspectiva no hauria sigut possible sense excavacions dels jaciments de l’Abric de l’Estany de la Coveta I, la Cova del Sardo i les Obagues de Ratera al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i de la Cova de Coro Trasito al Sobrarbe, junt amb la datació d’altres jaciments (entre els que destaca la Cueva Lobrica, també al Sobrarbe), totes elles conduïdes des del GAAM.

Figure 5 
                  General view of the southern slope of the Sierra de Tucas. The arrow points to the cave of Coro Trasito.
Imatge de la Sierra de Tucas, on s’emplaça la cova de Coro Trasito

La publicació de l’article titulat Mountains, Herds and Crops: the new evidences from the Early Neolithic at the Southern Central Pyrenees presenta un estat de la qüestió que sintetitza i posa al dia el coneixement actual de la neolitització dels Pirineus. El teniu accessible i en obert en aquest enllaç.

Aquesta entrada ha esta publicada en Estudis específics, Publicacions, Recerca. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari