El Pirineu entra de ple al mapa del Neolític antic a Catalunya

Aquest mes d’octubre ha aparegut publicat l’article “Jaciments, ritmes i dinàmiques d’implantació i explotació del territori al neolític antic (5.500-4.500 cal BC): el Pirineu i les serralades prepirinenques” dins del número 22 de la revista Cypsela. Es tracta d’un treball col·lectiu signat pels principals investigadors/es de l’inici del Neolític als Pirineus i les seves zones més properes, principalment membres dels equips de recerca del jaciment de La Draga, a Banyoles, i del Grup d’Arqueologia de l’Alta Muntanya.

La recerca dels darrers 15 anys ha modificat profundament el panorama prehistòric de l’alt Pirineu, tant a Catalunya com a l’Aragó. En aquest context d’evolució dels coneixement arqueològics, un dels canvis rellevants s’ha produït en els coneixements sobre la neolitització de les zones altes de la serralada, especialment en les seves àrees axials. La localització i excavació de diversos jaciments al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, a altituds que van des dels 1800 a 2300 m., ha confirmat que  les zones d’alta muntanya no van quedar excloses del procés general d’introducció de les pràctiques ramaderes i agrícoles al Nord-est de la Península Ibèrica durant el Neolític antic. L’article actualitza les dades arqueològiques disponibles actualment dins d’una visió general i de síntesi.

Us podeu descarregar l’article complert en aquest enllaç:

Palomo, Antoni; Gassiot, Ermengol; Bosch, Àngel; Mazzucco, Nicoló; Tarrús, Josep; Díaz, Sara; Andreaki, Vasiliki; Obea, Laura; Barceló, Joan Anton; Salvador, Guillem; Rosillo, Rafel; Rodríguez, David; Piqué, Raquel; Terradas, Xavier; Clemente, Ignacio. “Jaciments, ritmes i dinàmiques d’implantació i explotació del territori al neolític antic (5.500-4.500 cal BC): el Pirineu i les serralades prepirinenques”. Cypsela, 22: 55-79

 En aquest altre enllaç hi trobareu el volum sencer de la revista Cypsela, consagrat en el seu conjunt al Neolític antic a Catalunya.

Aquesta entrada ha esta publicada en Novetats, Publicacions, Recerca. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari